“Vryleve is een zelfbewuste en lokaal gewortelde corporatie. Dat wordt ook herkend en erkend door alle maatschappelijke partners. Vryleve wordt getypeerd als betrokken, betrouwbaar en sociaal. Er bestaat grote waardering voor de wijze waarop Vryleve haar huurders hoort en tegemoet treedt.” Deze mooie uitkomsten zijn in juli 2022 opgetekend door Cognitum na het doorlichten van Vryleve op maatschappelijke prestaties over de periode 2018 tot en met 2021.

Verbeterpunten en kansen

In het visitatierapport noemt Cognitum concrete verbeterpunten, waar Vryleve de komende jaren mee aan de slag gaat. Een aandachtspunt is het verbeteren van het maken en uitvoeren van prestatieafspraken door de corporaties, de gemeente en huurdersverenigingen. Een tweede aandachtspunt ligt in het ontwikkelen van een visie op bestuur en toezicht. Kansen liggen er in het zoeken naar samenwerking, het ontwikkelen van een visie op het functioneren in netwerken en het zoeken naar meer verbinding.

Verantwoording maatschappelijke prestaties

Visitatie is een instrument voor het afleggen van verantwoording over maatschappelijke prestaties van
woningcorporaties. Daarnaast biedt dit instrument aan bestuurders en toezichthouders een spiegel:
de inzichten verkregen uit de visitatie kunnen gebruikt worden om ervan te leren en verbeteringen aan te
brengen. Dit helpt woningcorporaties in Nederland hun woningbezit verantwoord te beheren en te ontwikkelen. Met het behoud van eigentijdse, betaalbare woon- en leefomgevingen als duurzame ambitie.

Visitatie eens per vier jaar

Vanaf 1 juli 2015 geldt voor alle corporaties de verplichting zich tenminste één keer per vier jaar te laten
visiteren. Die visitatie houdt in dat een onafhankelijke commissie een geobjectiveerd oordeel geeft over het maatschappelijk presteren van de corporatie. Dit oordeel vormt zich door de prestaties en de ambities in de visitatieperiode af te zetten tegen de opgaven in die periode, door de prestaties te laten beoordelen door de belanghebbenden en door de prestaties af te zetten tegen de financiële mogelijkheden van de corporatie. De methodiek bevat tot slot ook een oordeel over de Governance, waarbij gekeken wordt naar de strategievorming en de sturing, de maatschappelijke oriëntatie van de raad van commissarissen en de externe legitimatie en verantwoording.

Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland

De Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN) ziet erop toe dat alle visitaties in Nederland volgens dezelfde methodiek worden uitgevoerd en te vergelijken zijn. De SVWN heeft het onderzoek en de rapportage van Cognitum goedgekeurd. Cognitum is geaccrediteerd door de SVWN voor uitvoering van visitaties.

Vragen?

Heeft u vragen over deze visitatie of over de rapportage? Wij nodigen u uit dan contact op te nemen met Vryleve via info@vryleve.nl of 0316-543741.