Lange lome zomeravonden, daar houden we van. Als het daarbij een beetje warm is, is dat ook wel prettig. Maar de afgelopen weken in juli en augustus boden wel érg veel van het goede.

We raakten er na een paar weken aan gewend om de gordijnen, screens, ramen en deuren overdag potdicht te houden. ’s Avonds laat of ’s morgens vroeg het huis goed doorluchten, iets koelere lucht binnen laten komen en dicht maar weer. Overdag een ventilator aan. Of, als je die luxe had, de airco aan. En had je vakantie, dan kon je buiten ook nog een schaduwplek zoeken met een briesje.

Maar warm, beter gezegd heet, blééf het op een gegeven moment. Hoe komt dat eigenlijk? Warmte blijft lang in steen zitten. Bijvoorbeeld in muren, in de tegels in de tuin en in beton. Daarom is het in steden - door de concentratie van gebouwen - ook altijd een paar graden warmer dan in de omgeving. Met beelden van een hittecamera is dat goed te zien. Datzelfde effect komt in het klein voor in onze huizen en tuinen. Hoe meer bestrating in de tuin, des te warmer het buiten wordt. En ook blijft.

Subtropische temperaturen zijn goed uit te houden op een plek met groen. Groen neemt de warmte als het ware op. Het draait er verder om schaduw te maken. Zonnescherm en parasol zijn onmisbaar op hete dagen. Of door een zitje onder een boom te maken, een parasolboom te planten of grote planten of struiken neer te zetten. In plaats van in grote potten kun je ook tegels plaatselijk weghalen en planten in de volle grond zetten. Het dubbele effect van minder tegels en meer groen gaat zeker merkbaar zijn.

Ook water werkt verkoelend. Het verdampen van het overtollige sproeiwater voelt koel aan. Een paar emmers water op een plat dak uitgieten werkt verbluffend goed: de temperatuur daaronder blijft lager. Voeten in het water en zwemmen helpen ook. En aan het water, bijvoorbeeld de zee of De Byland, staat altijd wel wind. Heerlijk, scheelt zo een paar graden!

Voor de rest is het zaak te leven zoals in zuidelijk Europa. Actief zijn in de ochtend en avond, op het heetst van de dag rustiger aan. In een hangmat in de tuin onder de boom, hoe klinkt dat voor een volgende hitteperiode?