Jarenlang hebben we gedacht: ‘Het zal onze tijd wel duren, dat dichtdraaien van de gaskraan’. Gelukkig komt langzaamaan het besef dat de generaties ná ons ook nog moeten kunnen koken, tv-kijken, autorijden en werken met pc’s. En wel op een andere manier dan nu!

De Europese – en dus ook Nederlandse – ambitie is om in 2050 helemaal los te zijn van het aardgas. Over een poosje geen vlam meer onder de pan:  dat wordt een hele toer voor mij. Maar je bent nooit te oud om te leren. Onze huizen gaan we in plaats van met gas overwegend elektrisch verwarmen. Het mooiste is om daarvoor  – als we toch bezig zijn – elektriciteit op te wekken vlakbij huis. Dat scheelt enorm in de energierekening. En we doen minder beslag op de aanwezige dure elektriciteit, die geleverd en getransporteerd moet worden.

Gebruik maken van gratis zon en daglicht (zonnepanelen) ligt het meest voor de hand. Bij ons aan de Rijn lijkt mij gebruik maken van waterkracht ook een idee. En de wind kunnen we met windmolens ook vangen. Er zijn vast een paar goede plekken te vinden in de directe omgeving.

Knappe koppen draaien overuren om de beste weg naar ‘Van Gas Los’ uit te stippelen. Bij Vryleve vertaalt zich dat onder andere in pilots om nieuwe technieken te testen, bijvoorbeeld de Infra Rood pilot in Spijk.

Intussen kunnen we door isolatie het aardgas verbruik verminderen. Ook fijn voor de portemonnee! Vryleve isoleert in 2019 bijvoorbeeld ruim 250 begane grondvloeren. Een warm vest en gordijnen isoleren in feite ook:  de verwarming kan tegen de avond een uurtje later omhoog.

Toch maar eens elektrisch leren koken…. wat raad u me aan: inductie of keramisch?