Woensdagmiddag 19 oktober 2022 gaven het ouderinitiatief Stichting ’t Hoge Veld , projectontwikkelaar Wiba aannemers en Vryleve het startsein voor renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van rijksmonument ’t Hoge Veld aan de Rijksweg 62 in Duiven. Hier ontstaan 12 appartementen voor jong volwassenen met een autistische stoornis en een nieuw houten beeldenatelier voor kunstenaar Will Schropp.

Oplevering eind 2023

De oplevering van het project wordt verwacht in november 2023. Er komen 12 appartementen voor de doelgroep: 8 in het boerderij gedeelte dat behouden blijft en 4 in een nieuw te bouwen gebouw waar varkensschuren gesloopt zijn. Een nieuw beeldenatelier voor kunstenaar Will Schropp is al bijna klaar. Dit wordt ook de activiteitenruimte voor de bewoners. De ingang van ’t Hoge Veld wordt verplaatst van de drukke Rijksweg naar de rustiger Wilgenlaan.

Ontstaan project

Al jaren was de boerderij ’t Hoge Veld in verval en werd niet meer gebruikt. Alleen het houten beeldenatelier van Will Schropp was er nog actief gevestigd. Bij Gerard Hendriksen van Wiba projectontwikkeling ontstond 12 jaar geleden het idee het rijksmonument te behouden en huisvesting te bieden aan een doelgroep die extra zorg bij het wonen behoeft. Zij hebben vaak moeite met het vinden van een goede plek. De ligging vlakbij het centrum van Duiven was daarbij ook bepalend. De zelfstandigheid van de bewoners wordt hiermee geborgd.

Ouderinitiatief 't Hoge Veld

Een groep van ouders van jong volwassen kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum zochten naar een plek voor een woonvoorziening om de nodige en gewenste begeleiding aan hun kinderen te bieden in een kleinschalige, huiselijke en veilige woonomgeving. Zij kwamen op het pad van Gerard Hendriksen en boerderij ‘t Hoge Veld. De ouders zijn betrokken bij de organisatie en activiteiten en ook bij de renovatie en nieuwbouw. Bij de woonbegeleiding en de verhuring heeft Stichting ’t Hoge Veld inmiddels samenwerking gezocht met het Droo-huus in Duiven.

Vryleve eigenaar en verhuurder 't Hoge Veld

In 2019 benaderden de initiatiefnemers woonstichting Vryleve. Na afstemming met collega corporaties heeft Vryleve het vervallen rijksmonument gekocht en is aan de slag gegaan met het maken van renovatieplannen. Het bieden van een woonvoorziening voor een specifieke doelgroep uit het hele Liemerse gebied was daarbij van belang. De korte doorlooptijd vanaf de samenwerking met de initiatiefnemers tot de realisatie is ongekend kort, mede door goede samenwerking met de gemeente Duiven en de provincie Gelderland in het vergunningentraject. Beiden stelden subsidiegelden beschikbaar voor totstandkoming van het project.

22_10_10_t_Hoge_Veld_4     22_10_19_t_Hoge_Veld_1     22_10_19_t_Hoge_Veld_2    22_10_19_t_Hoge_Veld_3    22_10_19_t_Hoge_Veld_5