Op 11 december 2019 tekenden de huurdersverenigingen, corporaties en gemeente Zevenaar het document met Prestatieafspraken voor komend jaar 2020. De focus ligt in 2020 op toename van sociale huurwoningen, betere slaagkansen voor jongeren.

Concrete invulling raamovereenkomst

Eerder in 2019 tekenden dezelfde partijen een raamovereenkomst voor vier jaar. Met deze prestatieafspraken hebben de corporaties Baston Wonen, Plavei en Vryleve hier samen met de gemeente Zevenaar en de huurdersverenigingen (HBV Rijnwaarden, De Sleutel en huurdersvereniging Baston Wonen) concrete invulling aan gegeven voor 2020. Er zijn bouwplannen benoemd. Ook wordt in 2020 onderzocht waar nieuwbouw nog meer mogelijk is. Voor de problematiek van de woning verzakkingen wordt de samenwerking benoemd. Er komt een pakket aan maatregelen om de slaagkans van jongeren te verbeteren. De effecten hiervan op de slaagkansen van andere groepen woningzoekenden (ouderen, gezinnen) wordt goed bijgehouden.

Bijzondere doelgroepen

Al enkele jaren bestaat onduidelijkheid over hoeveel mensen uit groepswoningen en beschermd wonen gaan uitstromen. Daarover komt in 2020 helderheid, zodat de partijen samen een plan van aanpak kunnen maken. In 2020 worden ook afspraken gemaakt over de manier van toewijzing op de huidige woonwagen standplaatsen.

Verduurzaming

Elke drie maanden overleggen partijen over de energietransitie. Een belangrijk vraagstuk daarbij is het al dan niet realiseren van een warmtenet in Zevenaar. Corporaties hebben als energieprestatie voor eind 2020 afgesproken uit te komen op gemiddeld maximaal 1,4 (energielabel B).

Het complete document Prestatieafspraken 2020 kunt u downloaden.