Op de eerste koude dag van dit najaar, 30 oktober 2019, was ik op pad met fotograaf Bas van Spankeren voor ons magazine Welkom Thuis!*. We laten graag zien waar we als Vryleve mee bezig zijn. Dit keer twee mooie projecten: de bouw van de zestien energieneutrale huurwoningen in Herwen (Kosterijpad en Berkhaag) én het grootonderhoud aan vijftien woningen aan het Jagerspad en Drijverspad in Lobith en Van Hugenpothstraat in Aerdt. Het zonnetje scheen, het werden daardoor mooie beelden.

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Dat ondervond ik toen Bas aan het Drijverspad foto’s nam van de huurwoning van de heer en mevrouw Rutten. Het dak was al vernieuwd en geisoleerd. Maar deze dag was de hele achterpui uit de woning weggenomen, om nieuwe kozijnen en borstweringen te plaatsen. Gelukkig was alles netjes afgedekt en werd stof en puin constant direct weggeveegd. Toch keken we zó de ingerichte slaapkamer en woonkamer in. Hoezo ingrijpend!?

’s Avonds ben ik nog even langs gereden. De nieuwe kozijnen waren geplaatst, de pui was weer dicht en het huis van de familie Rutten weer bewoonbaar. De afwerking duurt nog enkele dagen, maar kan gelukkig vooral van buitenaf gebeuren. En het wordt heel mooi en strak. Dat zien we aan de woningen aan het Jagerspad om de hoek, die al klaar zijn.

Hulde aan de vaklieden, die zo snel en netjes werken. Maar vooral hulde aan de huurders voor hun medewerking aan dit groot onderhoud. Dankzij hen kunnen we de woningen rondom isoleren en op label B brengen. Zodat zij er goedkoper warm bij zitten de komende jaren!

 

*Welkom Thuis! nummer 27 met foto’s van deze projecten komt uit in de eerste week van november. Het magazine wordt huis-aan-huis bezorgd in de zes dorpen van Het Gelders Eiland. De digitale versie kunt u begin november vanaf de homepage van deze website downloaden.