Op woensdag 30 oktober 2024 stonden nieuwe bewoners en omwonenden, aannemer Klomps, de gemeente Zevenaar en opdrachtgever Vryleve feestelijk stil bij de oplevering van 20 betaalbare en duurzame huurwoningen voor kleine huishoudens aan De Vaargeul in Tolkamer. Wethouder Aad van Orden van de gemeente Zevenaar en de nieuwe bewoners openden symbolisch de woningen met een grote sleutel. Ook een mooie kans voor de nieuwe huurders en de omwonende buren om kennis te maken met elkaar.

20 kleine woningen erg welkom

De 20 nieuwe woningen, een combinatie van 10 benedenwoningen en 10 bovenwoningen, zijn gebouwd in twee woonblokken. Directeur-bestuurder René Lemein van Vryleve: “We zijn er trots op dat we met deze kleine woningen 20 huishoudens van verschillende leeftijden een thuis kunnen bieden: beneden levensloopbestendig en boven iets groter en bereikbaar met trap.  De wachttijd voor een sociale huurwoning loopt nog steeds op en voor deze grote doelgroep hebben we veel te weinig woningen. We zijn blij met hoe soepel de bouw verlopen is en hoe mooi de woningen passen in de buurt. ”

Bouwen naar behoefte gelukt

Door de sloop van twee rijen- tegenover elkaar- van 11 verzakte woningen kwam plaats vrij voor de bouw van nieuwe woningen. In totaal zijn er op deze plek 9 woningen toegevoegd. Wethouder van Orden: “Met deze nieuwe woningen zorgen we voor kansen voor mensen die al lange tijd op zoek zijn naar een plek om te wonen, dicht bij hun familie, werk of geliefde omgeving. We zien dat de woningmarkt steeds complexer wordt. Er is een tekort aan woningen en tegelijkertijd moeten we duurzaam, betaalbaar en toekomstbestendig bouwen. Het project De Vaargeul laat zien dat het mogelijk is om deze uitdagingen aan te gaan”.

Duurzame woningen

“Ik moet wel even wennen aan de nieuwe technieken in de woning”, zegt een nieuwe bewoner, “vloerverwarming via een warmtepomp, balansventilatie, CO2-sensoren, gelukkig hebben we een goede handleiding van Vryleve gekregen”. De woningen zijn voorzien van zonnepanelen, waarvan de opgewekte energie ten goede komt aan de nieuwe huurders. De woningen zijn aangepast op klimaatverandering. Regenwater kan weg via de ingegraven grindkratten en door meer grond onbestraat te laten. Het sedumdak op de bergingen houdt als het nodig is juist water vast en zorgt voor een betere balans in biodiversiteit.

Foto_1_feestelijke_oplevering_20_BeBo_De_Vaargeul_30_okt_24      Foto_3_feestelijke_oplevering_20_BeBo_De_Vaargeul_30_ok_24     Foto