Al meer dan een jaar zijn we druk bezig om het HABhuis te ontwikkelen. Een ontwikkeling die we ingezet hebben omdat er in Rijnwaarden behoefte is aan woningen die geschikt zijn voor oudere één – of twee persoonshuishoudens. Behoefte die door hen is aangegeven omdat zij nu onvoldoende  mogelijkheden hebben om hun “ééngezinswoning” voor een goed alternatief te verlaten.  En daarmee ook weer ruimte vrij maken voor jongeren die een grotere woning willen hebben.

Onze uitdaging was hen dus dit goede alternatief te gaan bieden. Met PLEKvoor kregen we een goed gespreks-  en later ontwikkelingspartner. De uitgangspunten die we al hadden geformuleerd werden door hen aangevuld en hebben we vervolgens getoetst aan de feitelijke wensen/eisen van mogelijke toekomstige gebruikers. Dit leverde bijvoorbeeld de opdracht op dat de woning in ieder geval een tweede ‘slaapkamer’ moest hebben. Een ruimte naast de grote slaapkamer die beschikbaar is voor het logeren van kind of kleinkind of gebruikt zou kunnen worden als hobbykamer. 

Met de concretere uitgangspunten kreeg ook de plattegrond steeds meer gestalte. De keuken konden we een nog betere plek geven en verdween daardoor uit de woonkamer. Schuifdeuren werden vervangen door draaideuren om voldoende ruimte te creëren. En op basis van één van de laatste versies werd besloten te kiezen voor de standaard iets grotere woning. De woning die in principe rolstoeltoegankelijk is. 

Behalve aandacht voor de plattegrond van het huis is er ook veel tijd gaan zitten in het maken van materiaalkeuzes en het oplossen van technische uitdagingen. Randvoorwaarden waren niet voor niets dat de woning  energieneutraal moet zijn en dat er gebruik gemaakt  wordt van duurzaam onderhoudsarm materiaal. Belangrijk uitgangspunt is dat het een woning moet worden met lage woonlasten. Ons doel was van het begin af aan dat de traditionele huur en energie componenten samen niet meer mogen bedragen dan ongeveer € 500,-.  Een doel wat we gaan realiseren!

Werken aan de tekentafel is natuurlijk mooi, net als de positieve reacties op de diverse schetsen. Maar het word echt spannend als de woning wordt opgebouwd en je er door heen kunt lopen. Je de reacties hoort van de eerste bezoekers. En wat waren die positief! Prachtig om te ervaren hoe het huis voldoet aan de beelden van velen. Natuurlijk  werden er ook nog verbeterpunten genoemd, het is niet voor niets de ‘Proefhab’.

In de komende maanden gaan we de aangegeven verbeteringen inpassen in het ontwerp, gaan we verder met het vergunningen traject. We gaan de bewoners van Vierkenshof inzicht geven in wat we willen realiseren en wat dat voor hen zou betekenen. We houden de geïnteresseerden natuurlijk goed op de hoogte  en zijn heel blij dat met name de oudere bezoekers zeer enthousiast zijn!

                                                                Zie ook HABhuis onder projecten op deze site

Dirk Hoogland

18 april 2017