Een dag om niet snel te vergeten!

Op 20 februari had ik het genoegen om een dag bij woningstichting Vryleve rond te lopen. Wat mij al snel opviel is dat het hele team bij Vryleve haar werk met veel passie en enthousiasme uitvoert. Klantcontact is prioriteit nummer één en zowel duurzaamheid als innovatie staan hoog in het vaandel.

Klantcontact
Als eerst heb ik met Mieke van der Steen gesproken. Als projectmanager Klant en Markt benadrukte zij hoe belangrijk het is om helder en tijdig te communiceren met de klant. Over nieuwbouwprojecten, renovaties, maar ook zeker als het om individuele zaken gaat.

De koers van Vryleve wordt bewaakt door directeur Dirk Hoogland, die goed in de gaten houdt of de doelen, zoals vastgesteld in het ondernemings- en jaarplan, worden nagestreefd. Daarnaast neemt hij ook regelmatig de tijd om met klanten in gesprek te gaan – een duidelijk voordeel van een kleinere corporatie.   

Eerste aanspreekpunt
Bij de afdeling Woondiensten weten ze alles over de 1500 adressen van Vryleve. Medewerkers van deze afdeling vormen het eerste aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft over zaken als woningverhuur, reparaties en bemiddeling bij sociale problemen.

Mocht iemand de huur niet betalen, is medewerker Herbert Stevens de eerste die dat ziet. Hij informeert vervolgens de afdeling Woondiensten. Waar iemand bereid is om mee te werken is er altijd een oplossing te bedenken.

Rijnwaarden
Na de lunch in de gezellige kantine van Vryleve heeft Mieke me mee naar buiten genomen om wat projecten en huizen te laten zien. Ondanks het grauwe weer maakte het mooie Gelderse landschap duidelijk dat de gemeente Rijnwaarden een geweldige plek is om te wonen.

Kleine, slimme huurwoningen
Eenmaal terug op kantoor had ik een afspraak staan met de afdeling Vastgoed. Een ongelofelijk interessant project van Vryleve is de ontwikkeling van kleine, slimme huurwoningen. Dat zijn grond gebonden huurwoningen voor een- of tweepersoonshuishoudens. Projectleider Jeroen Mulders legde uit hoe de corporatie erin slaagde een concept te bedenken dat huren laag houdt onder andere door woningen in hun energievoorziening zelfvoorzienend te maken. Veel van de gebruikte technieken bestaan al jaren, maar waren nog niet eerder in deze samenstelling gebruikt. Door het betrekken van verschillende en soms atypische experts, zoals een exploitant van vakantiewoningen, een meubelmaker en een landschapsdeskundige, zijn de huizen naast betaalbaar en duurzaam ook aantrekkelijk en nauw verbonden met de omgeving.

Een goede eerste indruk
Samenvattend trof ik bij Vryleve een mooie mix van doorpakken, maatschappelijke betrokkenheid en een innovatieve mindset aan. Dit heeft mij een geweldige eerste indruk van het reilen en zeilen binnen woningcorporaties gegeven. Ik dank iedereen van Vryleve hartelijk voor de gastvrijheid. Het was een dag om niet snel te vergeten.