• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›   ›  Woningruil
Volg ons op

Woningruil

Wat is woningruil?

Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee of meer huurders. Deze huurders kunnen in verschillende woonplaatsen of gemeenten in Nederland wonen. Bij woningruil gaan alle rechten en plichten uit het huurcontract over van de ene huurder op de andere huurder. Andersom geldt dat natuurlijk ook. 

Woningruil kán een antwoord zijn op uw woningvraag als u via het reageren op woningaanbod niet snel genoeg aan de beurt komt en doorstromer bent. Uw huis kan te groot of te klein geworden zijn, of te ver van uw werk of zorgomgeving. Een ander kan juist bieden wat u zoekt en úw huis graag willen bewonen. Hoe mooi is het om elkaar dan te vinden en van beide kanten het woonprobleem op te lossen!

Het vinden van de juiste ruilpartner is de eerste stap. Toestemming krijgen van beide verhuurders is stap twee. De derde stap wordt vaak als grootste uitdaging ervaren: het over en weer op ongeveer hetzelfde tijdstip verhuizen.

Woningruil tussen koop- en huurwoningen is niet mogelijk.

Hoe vindt u een woningruilkandidaat?

U zoekt zelf een geschikte kandidaat. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een advertentie te plaatsen of te reageren op een advertentie. Dat kan een bericht zijn op internet, maar ook in een huis-aan-huis blad of op een mededelingenbord in een winkel of dorpshuis. Op internet kunt u veel sites vinden, die bemiddelen in woningruil. Kijk of u binnen uw zoeklocatie en gewenste woningtype en huurprijs een match kunt vinden. Bezichtig over en weer de woningen. Voelt het wederzijds goed? Dan kunt u de woningruil bij uw beide verhuurders aanvragen. 

Voorwaarden woningruil

Heeft u een geschikte kandidaat gevonden, dan vraagt u samen toestemming bij beide verhuurders. Vryleve heeft een formulier dat u kunt gebruiken voor de aanvraag. Hierop vullen zowel u als de ruilpartner gegevens in en doet u samen de aanvraag. Er mag pas worden geruild als alle betrokken partijen toestemming hebben verleend. Dan kunt u dus ook pas verhuizen!

Aan deze voorwaarden toetst Vryleve uw aanvraag:

  • U heeft minimaal 6 maanden in uw huidige huurwoning gewoond;
  • Er is geen sprake van een huurachterstand of overlastsituatie;
  • Er is sprake van een positieve verhuurdersverklaring;
  • De kans bestaat dat de huurprijs van de ruilwoning wordt aangepast, want de ruilkandidaten gaan met Vryleve een nieuwe huurovereenkomst aan. De huurprijs moet passen bij het inkomen;
  • Woningruil kan niet plaatsvinden met een woning die op het moment van de aanvraag leeg staat. Ook mag na de ruil geen woning leeg blijven staan;
  • Er kan alleen woningruil plaatsvinden met iemand die in een zelfstandige woning woont;
  • De verhuurder van de ruilpartner moet ook akkoord gaan met de ruil. 

Wij bekijken altijd de hele situatie en nemen op basis daarvan een besluit. U krijgt dit besluit schriftelijk of in een e-mail meegedeeld.

Heeft u een ruilpartner gevonden?

Vul het aanvraagformulier hieronder in. Lever deze met de gevraagde bijlagen in bij onze Woonservicebalie. Opsturen mag natuurlijk ook.

Aanvraagformulier Woningruil

U ontvangt binnen 2 weken antwoord van ons.