• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›   ›  Passend toewijzen
Volg ons op

Passend toewijzen

Inkomensvoorwaarden bij aanbieden van woningen

Per 1 januari 2016 werd een landelijke regeling van het kabinet van kracht voor het ‘passend toewijzen’ van sociale huurwoningen. Verhuurders zoals Vryleve moeten bij het aanbieden van beschikbare huurwoningen scherper rekening houden met het inkomen van woningzoekenden.

Het komt erop neer dat woningzoekenden met een laag inkomen geen dure woningen kunnen huren en mensen met een hoog inkomen geen goedkope woning kunnen huren.

Wat is dan ‘passend’?

Als u gezien uw inkomen recht heeft op huurtoeslag kunt u reageren op woningen met een huurprijs tot € 647,19 (dit geldt voor 1 en 2 persoonshuishoudens) of tot € 693,60 (dit geldt voor 3 of meer persoons huishoudens). Het prijspeil voor de bedragen is 2023.

Hoe weet u of u recht heeft op huurtoeslag? In de tabel hieronder staan de inkomensgrenzen die gelden. Hierin kunt u zien met welk inkomen u tot welke huurprijs kunt reageren.

Passend_Toewijzen_2023

Woningzoekenden die recht hebben op huurtoeslag krijgen voorrang bij toewijzing van woningen met een lage huurprijs. Dit betekent dat woningzoekenden die geen recht hebben op huurtoeslag, minder kans maken op woningen met een huurprijs lager dan € 693,60 (prijspeil 2023).

In de woningadvertenties informeren wij wat de inkomensgrens is voor woningzoekenden die willen reageren. U kunt ons ook altijd bellen over welke grens in uw situatie geldt.

Nu geldt de regel dat Vryleve minimaal 85% van de beschikbare sociale huurwoningen moet aanbieden aan éénpersoonshuishoudens met een inkomen tot € 44.036 (prijspeil 2023) en meerpersoonshuishoudens met een inkomen tot € 48.626 (prijspeil 2023). Op basis van maatwerk mag Vryleve maximaal 15% van de beschikbare sociale huurwoningen toewijzen. Met de regels van het ‘passend toewijzen’ moet daarbij wel rekening gehouden worden.

Zoekt u een huurwoning en wilt u uitleg?

Dat kan! Het makkelijkste is ons te bellen op 0316-543741. U kunt uiteraard ook tijdens bezoekuren - op dinsdag en donderdag - langskomen aan de balie, Halve Maan 18 in Lobith. Wilt u op een andere dag komen, maak dan telefonisch een afspraak.