• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›   ›  Dorpsinfo
Volg ons op

Dorpsinfo

Waar de Rijn ons land binnenstroomt, midden in natuurgebied de Gelderse Poort, ligt Het Gelders Eiland, het zuidelijke gedeelte van de gemeente Zevenaar. In deze groene en waterrijke omgeving vindt u nog volop ruimte om plezierig te wonen. Bovendien bent u binnen een kwartier op de snelweg. U vindt steden als Arnhem en Doetinchem op 20 autominuten afstand. De ontsluiting naar Duitsland en de rest van Europa ligt om de hoek! Het Gelders Eiland is het werkgebied van woonstichting Vryleve.

Het Gelders Eiland

Het Gelders Eiland wordt - zoals de naam ook doet vermoeden - helemaal omsloten door water. U vindt er de dorpen Aerdt, Herwen, Lobith, Pannerden, Spijk en Tolkamer. Het is een gebied met bijna 11.000 inwoners op ongeveer 48 km2. De afstand van Spijk (meest oostelijk) tot Pannerden (meest westelijk) is ongeveer 15 km. De gemeente Zevenaar behoort tot De Liemers, waartoe ook Duiven en Westervoort zich rekenen.
Er is veel bedrijvigheid in het gebied. Van baksteenindustrie in Spijk en Pannerden tot scheepswerf in Tolkamer. Van ambachtelijke bakkerijen tot cateraars. Van sportschool tot yoga-praktijken. Van kapsalons tot bloemenzaak. Daarnaast vinder er veel evenementen plaats. Lokaal gericht, zoals schutterijfeesten, kermis, motorcross en ook regionaal gericht, zoals de Kadedagen. En door alle dorpen heen, zoals de wandelvierdaagse en de vakantiespelen.
De laatste decennia heeft deze streek zich ontwikkeld tot één van de mooiste natuurgebieden van het Nederlandse rivierenlandschap. De watersportmogelijkheden zijn talrijk. Maar u kunt ook wandelingen of fietstochten maken langs de prachtige uiterwaarden of over de vele dijken. Waar horecagelegenheden u uitnodigen om te genieten van een aanlokkelijk uitzicht op de Rijn. En wat dacht u ervan om regelmatig even de grens over te steken en het aantrekkelijke dorp Elten te bezoeken?

Per dorp vindt u hieronder informatie over het inwonertal en de belangrijkste voorzieningen.

Vrijkomende woningen Vryleve op Het Gelders Eiland

Om u een idee te geven van het aantal vrijkomende woningen geven we u hier een overzicht van de mutatiegraad per dorp over de jaren 2018, 2017, 2016 en 2015. Dit is het percentage huurwoningen dat vrijgekomen is ten opzichte van de aanwezige huurwoningen van Vryleve in dat dorp. Onderaan staat het gemiddelde percentage leeggekomen woningen over alle huurwoningen, in 2018 was dit 9%. Het aantal leegkomende woningen is over de hele linie nogal wisselend geweest de afgelopen 4 jaren. In Herwen en Tolkamer kwam vorig jaar relatief het meeste vrij.

 

Mutatiegraad per dorp

 2018

2017

2016

2015

Tolkamer

 12,7%

10,0%

11,6

11,6%

Spijk

 7,8%

7,8%

3,3%

10,0%

Pannerden

 8,4%

6,5%

13,7

6,5%

Aerdt

 6%

9,6%

9,6

7,6%

Lobith

 6,8%

11,1%

7,9

7,4%

Herwen

 16,2%

8,9%

4,0

5,9%

Totaal gemiddeld

 9%

9,5%

9,3%

8,2%

  

Aerdt

AerdtIn het dorp Aerdt wonen 864 mensen (1-1-2019). In Aerdt heeft Woonstichting Vryleve rond de 50 woningen. Het betreft hier laagbouwwoningen van diverse leeftijden, waarvan er 10 gelijkvloers zijn en uitstekend geschikt voor thuiszorgverlening.

Onze woningen vindt u aan de van Hugenpothstraat, Kerkweg, Loostraat en in het nieuwere gedeelte aan het Bleekveld, de Koeweide, Maisakkers en Vlasakkers . In het dorp vindt u een dorpshuis annex sportzaal en verschillende verenigingen. De twee aanwezige campings geven in de zomermaanden een gezellige drukte. Voor winkelvoorzieningen en huisarts is Aerdt aangewezen op Pannerden, Lobith, Tolkamer en Zevenaar. Er zijn volop mogelijkheden voor recreatie. Vanaf Aerdt is een buurtbus verbinding naar Zevenaar. Op www.dorpsraad-aerdt.nl vindt u uitgebreide informatie en nieuws over Aerdt en de activiteiten van de Dorpsraad Aerdt.

Herwen

herwen_huize_aerdt_3In het dorp Herwen wonen 1018 mensen (1-1-2019). In Herwen heeft Woonstichting Vryleve ruim 100 woningen, voornamelijk hoek-en tussenwoningen. Daarnaast rond de 20 laagbouw woningen zeer geschikt voor thuiszorgverlening, 12 appartementen en 2 kleine gestapelde woningen.

Onze woningen vindt u aan de Antoniusstraat, Berkhaag, het Carvium, de Kettingpol, Keurbeek, Martinusweg, Molenstraat en de van Rossumstraat. In het dorp vindt u basisschool De Sprankel, sporthal-dorpshuis De Cluse en diverse verenigingen waaronder schuttersgilde Vrede en Vriendschap. In De Cluse is kinderopvang Elmo gehuisvest. Er is een huisarts gevestigd en een tandarts. U vindt er verschillende bedrijven zoals een garage, een bouwmarkt, een cafetaria, een cafe-restaurant en een goed gesorteerde kringloopwinkel. Sinds september 2013 is naast de school de buurtsuper Herac gevestigd. Bijzonder is dat de buurtsuper door vrijwilligers uit het dorp gerund wordt. U kunt er ook terecht voor versproducten en een kop koffie. Voor verdere voorzieningen is Herwen gericht op Lobith, maar vooral op Zevenaar. Er is een bus- en buurtbusverbinding naar Zevenaar. Per trein kunt u van daar uit richting Arnhem, Winterswijk en verder. Herwen Actief werpt zich op als dorpsraad en spreekbuis voor de gemeenschap in Herwen, bereikbaar via info@herwenactief.nl.

Lobith

Lobith_beltmolen_schoolIn Lobith wonen 3106 mensen (1-1-2019). In Lobith heeft Woonstichting Vryleve rond de 630 woningen. Het grootste deel van de woningen bestaat uit tussen- en hoekwoningen. Daarnaast verhuurt Woonstichting Vryleve laagbouw woningen die zeer geschikt zijn voor thuiszorgverlening en in toenemende mate appartementen. De meeste appartementen zijn ruim en bereikbaar met een lift. In Lobith komen regelmatig appartementen beschikbaar, hier kunnen woningzoekenden van alle leeftijden terecht! Onze woningen vindt u in diverse wijken in Lobith, zowel in het oude gedeelte als in het nieuwere deel.

De Markt vormt het centrum van Lobith. Aan en rond de Markt vindt u een supermarkt, diverse winkels, cafetaria's en een groot gezondheidscentrum (in het voormalige gemeentehuis). In het gezondheidscentrum zijn gevestigd huisartsen, tandartsen, apotheek, paramedische diensten zoals logopedie, dagopvang en ook de bibliotheek. Activiteiten van vereniging Rijnwaarden 50+  zijn u ook aan de Markt te vinden. Aan de Dorpsdijk vindt u het schitterend gelegen gemeenschapshuis Het Gildehuis. Hier vinden veel dorpsactiviteiten en events plaats en heeft jongerencentrum De Sfinx haar honk. In Lobith vindt u basisschool De Tragellijn, een sportschool met zwembad en diverse sport- en andere verenigingen. De schuttersgilden Eendracht Maakt Macht en Excelsior hebben leden uit de dorpen Lobith en Tolkamer. Op vrijdag is er een bescheiden weekmarkt.  Voor grotere boodschappen is Lobith aangewezen op Zevenaar. Er is een busverbinding naar Zevenaar. Van daar uit kunt u per trein richting Arnhem, Winterswijk en verder.
Het Bewonersplatform Lobith-Tolkamer is hier actief in het behartigen van belangen van de inwoners (https://bplt.wordpress.com).

Pannerden

pannerden_pont_2In Pannerden wonen 2385 mensen (1-1-2019) en heeft Woonstichting Vryleve 320 woningen, waarvan ruim 200 tussen- en hoekwoningen. Ook verhuurt Vryleve hier laagbouw woningen die zeer geschikt zijn voor thuiszorgverlening, appartementen met lift en enkele kleine gestapelde woningen. Daarnaast verhuurt Vryleve er zelfstandige zorgwoningen, verzorgingsunits aan Liemerije (De Pannerd) en verpleeghuis Heukelumshof, allemaal gevestigd in het gebouw De Pannerd aan de Schoolstraat in Pannerden.
Pannerden ligt aan het Pannerdensch Kanaal, een afsplitsing van de Rijn. Een veerpont maakt het mogelijk aan de andere kant van het Kanaal te komen in Doornenburg en van daar uit richting Nijmegen en naar het zuiden verder te gaan.

Pannerden heeft een centrum met een uitgebreid assortiment aan winkels* en basisschool 't Scathe. Ook Sociaal Cultureel Centrum De Cirkel is hier te vinden (hier is jongerencentrum De Duim in ondergebracht) en het schuttersgebouw van gilde Claudius Civilis. Er is een Gezondheidscentrum met o.a. huisarts en fysiotherapie in Pannerden. Aan de rand vindt u sportaccomodatie De Pauwengaard, waar diverse sportverenigingen hun home hebben. Aan de Rijn, aan de Kijfwaard, vindt baksteenproductie plaats. Bekend is de jaarlijkse Dijkencross en ook de regelmatige kofferbakverkopen en mooie drieverentocht. Voor grotere boodschappen is Pannerden aangewezen op Zevenaar. Vanuit Pannerden is een busverbinding en rijdt ook de buurtbus naar Zevenaar. Per trein kunt u van daar uit richting Arnhem, Winterswijk en verder.

*De Dorpsraad Pannerden (dorpsraad@pannerden.info) maakt u graag attent op de volgende winkels in Pannerden: een supermarkt, een ambachtelijke slager, een ambachtelijke bakker, een drogist, een kledingzaak, een winkel voor elektrische apparatuur, een cafetaria annex vishandel,  een speciale winkel voor kip - producten en –schotels, een verf- en behangwinkel, een zaak voor gordijnen en stoffering, een kapsalon voor dames en heren, 3 auto handelaren / reparatie bedrijven waarbij 1 met benzinepomp plus auto wasserij en diverse verkooppunten voor groente, fruit, honing en eieren.

Spijk

spijk_voorstraat_appIn Spijk wonen 674 mensen (1-1-2019). In dit dorp heeft Woonstichting Vryleve 85 woningen. Het merendeel bestaat uit tussen- en hoekwoningen. In Spijk heeft Vryleve enkele laagbouw woningen 6 vrij nieuwe appartementen en 4 nieuwe kleine woningen, die erg geschikt zijn voor thuiszorgverlening.

Spijk ligt direct aan de landgrens met Duitsland en aan de Rijn. Midden in Spijk ligt Dorpshuis De Spieker met vlak ernaast basisschool de Willibrordusschool. Dit kleinste dorp van Rijnwaarden kent zijn eigen schutterij: Eendracht Maakt Macht Spijk. De schutterij organiseert in juni de bekende “Dag van Spiek”, een verbroederingsfeest voor jong en oud. In Spijk zijn langs de Rijn verschillende bedrijven gevestigd, onder andere een grote steenfabriek en een recyclingbedrijf. Voor basisvoorzieningen is Spijk aangewezen op Lobith en Elten (Duitsland). Voor de grotere boodschappen gaan inwoners van Spijk vooral naar Zevenaar en Emmerich (Duitsland). Vanuit en naar Spijk is een buurtbusverbinding naar Zevenaar. Per trein kunt u van daaruit richting Arnhem, Winterswijk en verder.
In Stichting Actief Spijk zetten vanuit diverse verenigingen inwoners zich heel succesvol in voor de leefbaarheid in Spijk (info@stichtingactiefspijk.nl).

Tolkamer

tolkamer_kade_2In Tolkamer wonen 2766 mensen (1-1-2019). In Tolkamer heeft Woonstichting Vryleve ruim 260 woningen, waarvan ongeveer de helft tussen- en hoekwoningen. Daarnaast verhuurt Woonstichting Vryleve in Tolkamer laagbouw woningen, die erg geschikt zijn voor thuiszorgverlening, appartementen met en zonder lift en zelfstandige zorgwoningen.

Tolkamer ligt direct aan de Rijn, die in open verbinding staat met recreatieplas de Byland. Water heeft aantrekkingskracht. Aan en op het water en op de kade zijn dan ook gezellige horecagelegenheden te vinden. In de zomer zorgt ook de grote camping aan de Byland voor veel toeristen in het dorp. In de winter blijft beweging op het water boeien en ontstaat er een natuurijsbaan naast De Byland. Er is een huisartsenpraktijk, een tandarts en diverse andere (para)medische diensten in Tolkamer, winkelvoorzieningen, basisschool De Overlaat, Woonzorgcentrum Lobede, verpleeghuis Dijkzicht. Rondom en in sporthal De Habeshal zijn veel sportactiviteiten. Tolkamer is bekend van de kadedagen in augustus, waarop volop culturele activiteiten plaatsvinden. Ook van de meimarkt, de kerstmarkt en diverse wandelroutes. Voor grotere boodschappen is Tolkamer aangewezen op Zevenaar. Vanuit Tolkamer kunt u per bus en buurtbus naar Zevenaar. Van daar uit is een treinverbinding naar Arnhem en Winterswijk.
Voor Tolkamer is actief in de belangenbehartiging voor inwoners het Bewonersplatform Lobith-Tolkamer (https://bplt.wordpress.com).