• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›   ›  Zonne-energie
Volg ons op

Zonne-energie

Vryleve werkt aan de klimaatdoelen. Dit doen we om bij te dragen aan een duurzame wereld. En zeker ook om huurders te ondersteunen bij het drukken van hun hoge energiekosten.

Zonnepanelen op woningen

Samen met Lens Energie – een fullservice zonpartner voor woningcorporaties – is Vryleve eind augustus, begin september 2023 gestart op hellende daken van woningen zonnepanelen te plaatsen. De opgewekte zonne-energie komt direct bij de bewoners terecht die onder het dak wonen. We zijn gestart in de straten waar de woningen staan met lage energie labels. Zo krijgen de huurders met de hoogste energiekosten als eerste de kans hun maandlasten te verlagen. We hebben inmiddels (telling april 2024) op ruim 250 woningen zonnepanelen gelegd!

Aanbod voor plaatsing zonnepanelen

Huurders ontvangen eerst van Vryleve een brief waarin het aanbod voor zonnepanelen aangekondigd wordt. Daarna krijgen deze huurders van Lens een aanbod met uitleg. Afhankelijk van type dak en zonligging kunnen minimaal 4 en maximaal 8 zonnepanelen geplaatst worden. De bijdrage voor installatie en beheer is € 3,65 per paneel per maand, terwijl de besparing op de energierekening veel groter is dan de kosten. In de aanbieding die u van Lens Energie ontvangt staat aangegeven wat de besparing voor uw situatie is.

Gaat u als huurder akkoord met de aanbieding, dan maakt Lens een afspraak bij u thuis om uw dak en meterkast goed na te kijken. Lens spreekt dan een dag van plaatsing met u af. De plaatsing neemt een halve dag in beslag, hierna werken de zonnepanelen direct.

Het kan zijn dat u nu niet op het aanbod wilt of kunt ingaan. Mocht u zich in de toekomst bedenken, meldt uzelf dan aan voor plaatsing van zonnepanelen via info@vryleve.nl

Het komt voor dat daken niet geschikt zijn om zonnepanelen te plaatsen, door hun ligging of kwaliteit. U ontvangt in dat geval een brief van Vryleve met de reden waarom er bij u geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Zelf aanmelden voor plaatsing zonnepanelen

Wilt u zonnepanelen op uw woning en hebben Vryleve of Lens geen contact met u opgenomen? Meldt uzelf dan aan voor plaatsing van zonnepanelen via info@vryleve.nl. Wij zetten u en uw woning dan op een wachtlijst. U ontvangt dan automatisch een aanbod van Lens zodra uw straat aan de beurt is.

Eigen zonnepanelen leggen niet toegestaan

Vryleve staat niet toe dat huurders zelf zonnepanelen op daken van hun huurwoning, berging of garage plaatsen. De belangrijkste reden daarvoor is dat plaatsing juridisch (wie heeft het eigendom) en bij het afsluiten van een verzekering (risico’s afdekken) ingewikkeld is. Bovendien bieden wij u de mogelijkheid om in de komende jaren een aanbod voor plaatsing van zonnepanelen via Vryleve en Lens te accepteren.

Zonnepanelen op appartementen

In opdracht van Vryleve heeft Lens – een fullservice zonpartner voor woningcorporaties – in 2022 zonnepanelen op de daken van 8 appartementengebouwen aangelegd. Lens ontwerpt, installeert en beheert al ruim tien jaar zonnesystemen voor woningcorporaties en huurders. Voor de appartementengebouwen gaat dit via de energiecoöperatie Zonnebuur. De overheid keert een subsidie uit voor de opgewekte zonnestroom.

De zonnepanelen zijn sinds begin 2023 op het net aangesloten. Huurders die lid van Zonnebuur zijn profiteren jaarlijks van de financiele opbrengst van de opwek. Zij krijgen de zonne-energie dus niet in hun woning geleverd.

De 8 appartementengebouwen met zonnepanelen staan in de Wilgenstraat, Tolhuisstraat, Tuinstraat en Kwekerstraat in Lobith, de Voorstraat in Spijk en in de Tolstraat en Burgemeester Daalderopstraat in Tolkamer.

2023-05-31_P12467_Vryleve_Burg._Daalderopstraat_inspectie_72      2023-05-31_P12468_Vryleve_Kwekerstraat_inspectie_11