• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›   ›  Zonne-energie
Volg ons op

Zonne-energie

Bewonersavonden uur vervroegd!!!

In verband met de nieuwe coronamaatregelen (12 november 2021) zijn de begintijden van drie bewonersavonden in de dorpen een uur verzet naar 18.00 uur. Dit is zo in Lobith, Pannerden en Tolkamer. Zegt het voort!

Zonnepanelen op daken van woningen Vryleve

Het stijgen van de energieprijzen vraagt om actie. Een groot aantal daken van Vryleve is geschikt voor de opwek van duurzame energie. Deze daken kunnen worden voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is het nu mogelijk om collectief energie op te wekken met behulp van overheidssubsidie. Door de zonnepanelen onder te brengen in een zonnecoöperatie verdelen we de opbrengsten van zowel de opgewekte stroom als de subsidie onder onze bewoners.

Hoe werkt dat?

Vryleve stelt haar daken beschikbaar aan twee zonnecoöperaties. Energiecoöperatie Zonnebuur gaat zonnepanelen leggen op daken van flatgebouwen. Coöperatie Het Gelders Eiland plaatst zonnepanelen op daken van eengezinswoningen. De opgewekte stroom leveren ze terug aan het net. In de woningen zijn geen aanpassingen nodig, de installaties lopen buitenom. Huurders van Vryleve die onder òf in de buurt van de zonnepanelen wonen kregen begin november 2021 een aanbod om lid te worden. Leden van een zonnecoöperatie dragen bij aan een duurzame toekomst en krijgen jaarlijks voordeel uit de opgewekte stroom. Op de sites van de energie cooperaties vindt u veel meer informatie. Heeft u geen brief ontvangen, neemt u dan contact op met een medewerker Woondiensten van Vryleve.

Samen met Cooperatie Het Gelders Eiland organiseren we in november bewonersavonden. U kunt deze bijwonen voor meer informatie. Klik hier voor data en locaties.

Minimum aantal leden nodig

We maken gebruik van de subsidieregeling collectieve energieopwekking, kortgezegd de SCE regeling. Voorwaarde voor het binnenhalen van de subsidie is dat er een minimum aantal leden per zonnecoöperatie meedoet. Als dat aantal is bereikt, gaan we beginnen. Het voordeel voor de leden start, zodra de zonnepanelen op de daken liggen en aangesloten zijn op het net. Het ledenvoordeel, bestaande uit subsidie en opbrengst van de verkochte stroom, duurt 15 jaar en wordt 1 keer per jaar uitgekeerd.