• a
 • a
 • a
U bent hier:  ›   ›  Zelf klussen
Volg ons op

Zelf klussen

Zelf klussen in huis

Het belangrijkste aan een woning is dat u zich er thuis voelt. Daarom wilt u deze graag inrichten naar uw eigen smaak. In de kleuren en met de meubels die ú mooi vindt. Wilt u hierin verder gaan, dan bestaat soms de mogelijkheid zelf uw woning naar wens te verbouwen. Bijvoorbeeld in de vorm van een vaste trap naar de zolder, een andere badkamer of een aanbouw aan de keuken. Omdat we hierbij rekening moeten houden met de mensen die de woning ná u gaan huren, vragen we u zich aan de voorwaarden te houden die wij hebben opgesteld. En bent u klaar met klussen? Lees dan onze praktische onderhoudstips.

De voorwaarden voor zelf klussen

Bij Woonstichting Vryleve kunnen we ons voorstellen dat u uw woning wilt aanpassen aan uw eigen smaak. Maar we willen voorkomen dat wij en de huurders ná u voor verrassingen komen te staan. Daarom hebben we spelregels opgesteld voor als u zelf gaat klussen in huis. In het kort komen deze hierop neer:

 • Vraag de verandering vooraf schriftelijk bij ons aan. Wij beoordelen de aanpassingen op technische aspecten, haalbaarheid, materiaalkeuze en uitvoering. Aan de hand hiervan krijgt u wel of geen toestemming om de verandering door te voeren. Dit hangt ook af van het verwachte resultaat: is het een verbetering van de huidige situatie of niet? Wij wijzen nooit zomaar aanvragen af. Soms is een verandering bijvoorbeeld technisch niet mogelijk. Wij geven ook aanbevelingen voor andere oplossingen om uw wensen toch uit te laten komen. Veiligheid staat bij ons voorop. Zo zullen we u altijd gebruik van brandvertragende materialen voorschrijven, aarding als u met elektra aan de slag gaat of isolatieglas als u ramen wilt plaatsen.
 • Soms is het nodig om toestemming te vragen aan de gemeente, bijvoorbeeld in de vorm van een omgevingsvergunning (onderdeel daarvan is de bouwvergunning). Het kan ook zijn dat u een meldingsplicht heeft om door te geven wat er gaat veranderen. Geldt dit voor uw klus, dan mag u pas beginnen met aanpassen als u toestemming heeft van ons én van de gemeente.
 • Nadat u de veranderingen heeft aangebracht, bent u verplicht om deze zelf te onderhouden en te repareren tijdens uw huurperiode. Hierbij kunt u denken aan het buitenschilderwerk van een aanbouw of dakkapel. Of het repareren van een lekkend bad dat u zelf heeft laten installeren. Als u tijdens het klussen schade veroorzaakt in of om uw woning of die van de buren, moet u dit zelf vergoeden. 
 • Gaat u verhuizen? Dan nemen wij de aanpassing van u over. Mits u natuurlijk toestemming had en het om een verbetering ging. Vanaf dan zijn wij ook verantwoordelijk voor het onderhoud en eventuele reparaties. Soms krijgt u bij een verhuizing een vergoeding voor een aanpassing. Onze woonservicemedewerkers kunnen u vertellen of dit bij u het geval is.

Meer weten?

Heeft u specifieke vragen over het klussen in uw woning? Bel dan met onze woonservicemedewerkers via (0316) 54 37 41. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook via wonen@vryleve.nl.

Onderhoudstips

Wilt u zelf gaan klussen in huis? Woonstichting Vryleve geeft u alvast een aantal praktische onderhoudstips. Zo houdt u uw werk langer mooi en gangbaar.

 • Kranen en douchekop zijn vaak nog bruikbaar na verwijderen van de witte kalksporen. Kalk is vaak de oorzaak van het dichtslibben van de douchekop en de straalbreker aan het uiteinde van de kraan. De waterstralen zijn dan onregelmatig en lopen vaak schuin. U krijgt de kalk weg door de losgeschroefde douchekop en straalbreker een nachtje in schoonmaakazijn of een speciaal ontkalkingsmiddel te leggen. Kranen kunt u een nachtje bedekken met een doek gedrenkt in schoonmaakazijn. Goed afspoelen!
 • Voegen in de badkamer - met name in de douchehoek - kunt u juist beter niet met schoonmaakazijn schoonmaken. Dan worden ze poreuzer en nemen nog eerder vuil aan. Wij adviseren hiervoor een milde kalkreiniger of badkamerreiniger met een schuursponsje te gebruiken (van Ecover bijvoorbeeld).
 • Om bevriezing van de waterleiding, watermeter en kranen te voorkomen, is het slim om deze te isoleren met oude kranten of speciaal isolatiemateriaal. Dit hoeft natuurlijk niet als het gaat om kranen of leidingen in een verwarmde ruimte. Zorg er ook voor dat de buitenkraan leeg en afgesloten is voordat het gaat vriezen. 
 • Last van piepende deuren of stroeve sloten? Gebruik dan slotenspray als smeermiddel. Geen olie, die kan sloten en hang- en sluitwerk aantasten. Wij raden aan elk jaar alle sloten en scharnieren van een druppeltje slotenspray te voorzien.
 • Voorkom condens en schimmel in huis door altijd goed te ventileren en door alle ruimtes regelmatig te luchten. Dit doet u door in ruimtes waar langere tijd iemand aanwezig is, het raam op een kiertje te zetten. Verlaat u de kamer, zet dan het raam een half uur helemaal open. Zet meubels niet vast tegen de muur, maar laat ruimte van enkele centimeters om lucht te laten stromen. Er ontstaat minder snel schimmel.
 • Gebruik de juiste verf, zoals speciale radiatorlak voor radiatoren. Deze is hittebestendig en verkleurt niet. Goed schuren en ontvetten van de ondergrond houdt uw werk langer goed.

Als u wilt, kunnen onze woonservicemedewerkers u adviseren over materiaalkeuze en afwerking.

Op Youtube kunt u veel goede instructiefilmpjes vinden voor kluswerk, bijvoorbeeld voor het leggen van laminaat. Het gebruik van de juiste gereedschappen is natuurlijk ook belangrijk!