• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›   ›  Veiligheidsinspectie (APK)
Volg ons op

Veiligheidsinspectie (APK)

APK voor installaties in uw huurwoning

Wij vinden het heel normaal dat auto’s van drie jaar en ouder elk jaar gekeurd moeten worden. Na de keuring weet je dat de auto veilig is en op de weg mag komen. Voor woningen bestaat nog geen wettelijke verplichting tot periodieke keuring. Als verhuurder van woningen is Vryleve verantwoordelijk voor een veilige woning. Daarom zijn we in 2017 gestart met veiligheid keuringen.

Om de 10 jaar een keuring van binnen installaties

Ons doel is elke woning om de 10 jaar te keuren. Startend met de oudste woningen willen we binnen 10 jaar alle woningen de eerste keer gekeurd  hebben. We plannen de keuringen tegelijk met het periodiek onderhoud aan de verwarmingsinstallatie. Zo hebben de huurders in kwestie er zo min mogelijk overlast van. Geas Energiewacht voert de keuringen uit. Bij de keuring wordt gekeken naar de binnen installaties. Dit zijn de gasinstallatie en de elektrische installatie en wat hiermee verbonden is.

Wat wordt precies getoetst bij de veiligheidskeuring ?

In het algemeen wordt getoetst op de geldende veiligheidsnormen. Meer specifiek is dit voor de gasinstallatie:

- De algehele staat en conditie van apparaten (CV, WTW en andere aanwezige apparaten) wordt bekeken.

- De gasleidingen worden op lekken en drukdaling nagekeken.

- De afvoerkanalen, de luchttoevoer, de afstelling en plaatsing van apparaten wordt gecontroleerd. Zeker als er ook mechanische ventilatie of andere apparaten in dezelfde ruimte staan.

- Er wordt een CO (koolstof) meting gedaan.

Voor de elektrische installatie is dit:

- In de meterkast: controle van de aardingsweerstand, de isolatie van de weerstand, de aardleiding, de aansluiting van de bedrading en controle van de aardlekschakelaar;

- Controle van de werking en bevestiging van schakelaars, lichtpunten en wandcontactdozen in de verschillende vertrekken in huis. Ook de daarop noodzakelijke aarding wordt getoetst;

- Controle van de aarding van een stalen bad of douchebak;

- Controle van de aanwezigheid van aarding naar vloer en op radiator en aan waterleiding;

- Controle van aansluitingen in schuren en van de buitenverlichting.

Komt de inspecteur bedreigende situaties tegen, dan meldt hij deze direct bij Vryleve. We kunnen in dat geval met spoed passende maatregelen nemen.

Wat kunt u zelf doen om onveilige situaties met installaties en apparaten te voorkomen?

Als u vermoed dat er storingen zijn in de gasinstallatie of elektrische installatie, meld deze dan via Mijn Vryleve. Is het spoedeisend, bel ons dan op 0316-543741.

Kijk uw apparaten regelmatig na. Als u de koperdraden van de snoeren ziet, vervang dan het snoer of de stekker. De apparaten kunnen kortsluiting en brand veroorzaken. Kijk regelmatig de rubberen gasslang (zwart met gele ring) aan uw gaskookplaat na. Ons advies is deze elke 5 jaar te vervangen om gaslekkage te voorkomen.

Vragen?

Heeft u vragen over de veiligheidskeuring? Neem gerust contact met ons op.