• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›   ›  Asbest
Volg ons op

Asbest

Asbest is een bouwmateriaal dat vanaf 1945 veel gebruikt werd. Het is een natuurlijke delfstof met veel positieve eigenschappen, die goedkoop was en onverwoestbaar leek. Pas later bleek dat het inademen van asbestvezels gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Sinds 1993 is het wettelijk verboden om asbest te gebruiken of verkopen. Tot die tijd werd asbest vaak gebruikt bij het bouwen en renoveren van huizen. Klik op de onderwerpen voor uitleg.

Asbest kán gevaarlijk zijn

Alleen als asbest gebrokkeld, stuk is of uit elkaar gehaald wordt, kan het gevaarlijk zijn. Dan kunnen er asbestvezels vrijkomen. Deze kleine asbestvezels kunnen schade veroorzaken aan de longen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij een eenmalige blootstelling aan asbestvezels het gezondheidsrisico heel klein is. Vooral mensen die beroepsmatig aan asbest worden blootgesteld lopen een groter risico. Daarom dragen zij beschermende kleding.

Toepassingen van asbest

Asbest in de woonomgeving onder andere verwerkt in golfplaten op schuurtjes en aanbouwen, in afvoerbuizen en schoorstenen. Ook in gevelplaten, vensterbanken, vloerzeil, afdichtingskoord en in kitten en lijmen kunnen asbestvezels voorkomen. Is uw woning van voor 1993 dan is de kans groot dat in uw woning asbest is verwerkt.

Wettelijk bepaald rond asbest

Het is verboden om asbesthoudende materialen te gebruiken, te hergebruiken en/of te bewerken. In de huidige (bouw)producten is geen asbest meer verwerkt.

Hoe gaat Vryleve om met asbest?

Bij verhuizing en leegkomen van een woning letten wij er scherp op of er asbesthoudend materiaal in of aan de woning aanwezig is. Mochten er asbesthoudende losse materialen aanwezig zijn dan worden deze zondermeer verwijderd voordat de nieuwe bewoner zijn intrek in de woning neemt. Asbestdaken van schuren, garages en aanbouwen worden gesaneerd bij onderhoud. De overige asbestelementen (kanalen, vensterbanken, gevelplaten en dergelijke) worden gesaneerd als dit noodzakelijk is of bij sloop van de woning.

Meer informatie vindt u op

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest

U kunt ook contact opnemen met Vryleve, telefonisch via 0316-543741, per mail via info@vryleve.nl of met het contactformulier op deze site.