Kantoor Vryleve
Het kantoor van Vryleve als proeftuin voor duurzaamheid
We gaan met huurders in gesprek over de energietransitie. Om een 'goed verhaal' te hebben vinden we dat we zelf ervaring met duurzaamheid moeten opdoen. Daarom nemen we het kantoor aan de Halve Maan 18 in fasen onder handen. Eén doel is om in 2023 een energieneutraal kantoorpand te hebben. Het andere doel is om tijdens het duurzaam maken diverse systemen te kunnen testen op werkelijke zuinigheid en comfort in de praktijk.
Isolatie platte daken en gevels al succesvol
De platte daken werden in 2018 geisoleerd. in 2019 hebben we de gevels op de koudste - en tevens warmste! - kant nageisoleerd. We hebben nu al merkbaar bespaard op de energierekening. Mede door voorgaande verbeteringen aan het dak hebben we in 10 jaar tijd een besparing van 62% op het gasverbruik. Het stroomverbruik is in dezelfde periode 26% afgenomen, ondanks een toename van gebruik door het opladen van accu's van elektrische bedrijfswagens.
Infra Rood verwarming
Zonder gas verwarmen betekent andere verwarmingsbronnen zoeken. In 2 kantoorruimten hebben we vaste panelen geplaatst. In 3 andere kantoorruimten hebben we mobiele infra rood panelen als bijverwarming geplaatst. Het is even wennen en de warmte ervaren we als aangenaam. We gaan de komende jaren infrarood verwarming verder in het kantoor inzetten voor de naregeling van de temperatuur per werkplek.
Oplaadpunten elektrische auto's
Op de parkeerplaats vóór ons kantoor hebben we 3 oplaadpunten laten maken voor elektrische auto's. We hadden er al 2 achter het kantoor. Deze kunnen door bezoekers gebruikt worden. Ook laden we onze elektrische bedrijfsauto's hier op.
Glas vervangen
Op cruciale plekken is het glas in 2019 vervangen voor HR++ glas dat zonwerend is. De airco's hoeven daardoor in de zomer minder lang aan te staan. Dit levert een behoorlijke besparing op in het verbruik van electriciteit.
Zonnepanelen (PV-panelen) en accu's
In november 2019 plaatsten we 192 zonnepanelen van 8 verschillende merken en 2 soorten op het grote oppervlakte van het platdak. We gaan bijhouden hoe de panelen zich onder normale en afwijkende omstandigheden gedragen om goede keuzes te kunnen maken voor toepassing op onze bestaande woningen. Hetzelfde gaan we in 2019 doen met 2 accu's. De accu's zijn bedoeld om een deel van de elektriciteit die overdag geproduceerd wordt 's nachts te kunnen gebruiken. Op momenten dat de zon schijnt wekken we nu voldoende op voor eigen gebruik op kantoor (herfst-winter 2019/2020).
Aanpassingen na 2020
Voor volgende fasen staat op de planning:
Alle verlichting gaan we veranderen naar LED. We verwachten hier een behoorlijke besparing op elektriciteitsverbruik, omdat op diverse plekken overdag continu verlichting nodig is om te kunnen werken.
We gaan balansventilatie aanbrengen om de warmte terug te kunnen brengen in de ruimten.
We gaan "van het gas af"! We blijven de huidige radiatoren gebruiken en vervangen de CV-ketel voor een elektrische ketel voor verwarmen en koelen, voorzien van een warmtepomp.
Bij de entree brengen we een luchtgordijn aan om in de winter de warmte binnen te houden en in de zomer de koelte.
Het spreekt voor zich dat we de meterkast gaan moderniseren om alle energiestromen aan te kunnen.
Duurzaamheidstoepassingen:
Duurzaamheidstoepassingen:
Duurzaamheidstoepassingen: