• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›  Duurzaamheid

Duurzame ontwikkelingen

We zijn begonnen aan de energietransitie. Dit is de overgang naar een situatie waarin de energievoorziening structureel anders van vorm en aard is dan in het huidige energiesysteem. We hebben in Nederland afgesproken dat de transitie in 2050 af moet zijn. Vryleve draagt haar steentje bij door duurzaam onderhoud en toewerken naar gasloze woningen. Dit gaat stap voor stap. Aan de hand van nieuwe inzichten, regelgeving en kansen actualiseren wij steeds de planning van de uitvoering. Ontdek hoe wij duurzaamheid creeren.

Kies een weergave:
Tijdlijn duurzame ontwikkelingen
Duurzame projecten op de kaart
2018
januari 2018

Kantoor

Start experimenten naar energieneutraal

september 2018

Scenario keuze

Via ramingen uit mogelijke scenario's een basisroute gekozen en verwerkt in de Meer Jaren Onderhouds Planning (MJOP)

oktober 2018

LED verlichting

Onderzoek verricht complexen en eerste complex - De Pannerd - uitgevoerd

november 2018

Routeplanner

Basis planning voor uitvoering van duurzaamheidsmaatregelen in bestaande woningen

2019
januari 2019

Spoor Duurzaam Gelders Eiland

Met meerdere partijen denken over keuzes die naar een gedragen energie opwek en opslag op het Gelders Eiland leiden

januari 2019

Uitvoering Duurzaamheid

In 2019: in 247 woningen isoleren van begane grondvloeren,  duurzame renovatie 15 woningen (o.a. daken en kozijnen) en 8 complexen LED verlichting gemeenschappelijke ruimten, meer info 

januari 2019

Uitvoering duurzaamheid kantoor

Isoleren platte daken, enkele mobiele en vaste infra rood panelen aangebracht, PV-panelen in 8 merken, 2 accu's.

mei 2019

Spoor Plusleven

Met diverse partijen een totaalplaatje opzetten om een bestaande woning energieneutraal te maken, met beschikbaar budget

juni 2019

Versnelling App

Met een reken hulpmiddel voor- en nadelen onderzoeken van het versnellen van de uitvoering van duurzaamheidsmaatregelen

augustus 2019

Actualiseren Routeplanner

Aansluitend ook actualiseren van het MJOP

2020
januari 2020

Elektrisch koken bij bewonerswisseling

Bij bewonerswisselingen vervangen we de gasaansluiting in de keuken voor elektra.

januari 2020

Oplevering Grootonderhoud 15 kleine woningen plat dak

Dak en uitgebreide kozijnenrenovatie 15 woningen naar energielabel B.

Lees verder
mei 2020

Oplevering 18 gasloze, energiezuinige woningen Herwen

Start bouw aan Kosterijpad (5) in juli 2019 en aansluitend aan Berkhaag/Antoniusstraat (13, waarvan 2 koop). Meer info

Kantoor Vryleve

Het kantoor van Vryleve als proeftuin voor duurzaamheid

We gaan met huurders in gesprek over de energietransitie. Om een 'goed verhaal' te hebben vinden we dat we zelf ervaring met duurzaamheid moeten opdoen. Daarom nemen we het kantoor aan de Halve Maan 18 in fasen onder handen. Eén doel is om in 2023 een energieneutraal kantoorpand te hebben. Het andere doel is om tijdens het duurzaam maken diverse systemen te kunnen testen op werkelijke zuinigheid en comfort in de praktijk.

Isolatie platte daken en gevels al succesvol

De platte daken werden in 2018 geisoleerd. in 2019 hebben we de gevels op de koudste - en tevens warmste! - kant nageisoleerd. We hebben nu al merkbaar bespaard op de energierekening. Mede door voorgaande verbeteringen aan het dak hebben we in 10 jaar tijd een besparing van 62% op het gasverbruik. Het stroomverbruik is in dezelfde periode 26% afgenomen, ondanks een toename van gebruik door het opladen van accu's van elektrische bedrijfswagens. 

Infra Rood verwarming

Zonder gas verwarmen betekent andere verwarmingsbronnen zoeken. In 2 kantoorruimten hebben we vaste panelen geplaatst. In 3 andere kantoorruimten hebben we mobiele infra rood panelen als bijverwarming geplaatst. Het is even wennen en de warmte ervaren we als aangenaam. We gaan de komende jaren infrarood verwarming verder in het kantoor inzetten voor de naregeling van de temperatuur per werkplek.

Oplaadpunten elektrische auto's

Op de parkeerplaats vóór ons kantoor hebben we 3 oplaadpunten laten maken voor elektrische auto's. We hadden er al 2 achter het kantoor. Deze kunnen door bezoekers gebruikt worden. Ook laden we onze elektrische bedrijfsauto's hier op.

Glas vervangen

Op cruciale plekken is het glas in 2019 vervangen voor HR++ glas dat zonwerend is. De airco's hoeven daardoor in de zomer minder lang aan te staan. Dit levert een behoorlijke besparing op in het verbruik van electriciteit.

Zonnepanelen (PV-panelen) en accu's

In november 2019 plaatsten we 192 zonnepanelen van 8 verschillende merken en 2 soorten op het grote oppervlakte van het platdak. We gaan bijhouden hoe de panelen zich onder normale en afwijkende omstandigheden gedragen om goede keuzes te kunnen maken voor toepassing op onze bestaande woningen. Hetzelfde gaan we in 2019 doen met 2 accu's. De accu's zijn bedoeld om een deel van de elektriciteit die overdag geproduceerd wordt 's nachts te kunnen gebruiken. Op momenten dat de zon schijnt wekken we nu voldoende op voor eigen gebruik op kantoor (herfst-winter 2019/2020).

Aanpassingen na 2020

Voor volgende fasen staat op de planning:

Alle verlichting gaan we veranderen naar LED. We verwachten hier een behoorlijke besparing op elektriciteitsverbruik, omdat op diverse plekken overdag continu verlichting nodig is om te kunnen werken.

We gaan balansventilatie aanbrengen om de warmte terug te kunnen brengen in de ruimten.

We gaan "van het gas af"! We blijven de huidige radiatoren gebruiken en vervangen de  CV-ketel voor een elektrische ketel voor verwarmen en koelen, voorzien van een warmtepomp.

Bij de entree brengen we een luchtgordijn aan om in de winter de warmte binnen te houden en in de zomer de koelte.

Het spreekt voor zich dat we de meterkast gaan moderniseren om alle energiestromen aan te kunnen.

 

Duurzaamheidstoepassingen:
Appartementengebouw PV panelen veld Isolatie horizontaal Kozijn dubbel glas Accu Warmtepomp lucht Infrarood verwaming Balans ventilatie LED verlichting
Duurzaamheidstoepassingen