Beginnen aan nieuwe baan, in een nieuw kantoor, op een nieuwe plek. Dat voelt vast een beetje zoals iemand die verhuist zich voelt. Je krijgt nieuwe buren, je ontmoet nieuwe mensen, je gaat naar nieuwe winkels en je wordt lid van nieuwe verenigingen. Zo heb ik mijn nieuwe collega’s ontmoet. En voor overleg ga ik naar het gemeentehuis in Zevenaar of naar andere woningcorporaties in de buurt.

Mijn naam is René Lemein. Op 1 september 2023 heb ik de rol van bestuurder van Vryleve overgenomen van Dirk Hoogland. Ik ben geboren en getogen in Arnhem. Samen met Maya woon ik al 10 jaar in Elten. Onze boodschappen doen we op het Gelders Eiland en ook voor een wandeling met de hond of een fietstocht zijn we hier vaak te vinden.

Ik heb gemerkt hoe fijn het is als je hartelijk wordt ontvangen. Dat maakt de start in de nieuwe woning of nieuwe baan zo veel gemakkelijker. Ik voelde mij direct welkom in mijn nieuwe omgeving. Met mijn vragen en voor een praatje kan bij mijn nieuwe collega’s terecht. Ja, dat zal vast ook fijn zijn voor nieuwe huurders of eigenaren van een woning. Dat ze bij de buren terecht kunnen met hun vragen of gewoon even een praatje kunnen maken. Zonder direct de deur bij elkaar plat te lopen, maar genoeg om je direct thuis te voelen.

Dat vraagt ook iets van mij, en dus vast ook van nieuwe huurders en eigenaren. Met al hun hartelijkheid willen mijn nieuwe collega’s ook graag weten wat voor een vlees ze in de kuip hebben, wie die nieuwe collega is. Stelt hij zich ook open voor de collega’s en de buren?

Een vriendelijk woord over en weer of elkaar helpen is vaak een kleine moeite en kan veel betekenen. Zo maken we samen een Gelders Eiland waar ieder plezierig kan wonen en werken.

Van die samenwerking heb ik al mooie voorbeelden gezien. Zo bestond de HERAC in Herwen afgelopen september tien jaar en wij mochten daar bij zijn. We werden hartelijk ontvangen en direct rondgeleid door de winkel. Wat mooi om te zien en te horen dat de groep vaste vrijwilligers zich al tien jaar lang, zes dagen per week zo inzet voor de leefbaarheid van hun dorp. Wat een werk is verzet om dit voor elkaar te krijgen! 

In Spijk mocht ik aansluiten bij een overleg over de mogelijke aanleg van een warmtenet. Kun je met de restwarmte van de steenfabriek woningen in de buurt verwarmen? We weten dat we op een gegeven moment van het aardgas af moeten. Kan een warmtenet dan een goed, betaalbaar en duurzaam alternatief zijn?

Dag buurvrouw, dag buurman, ik kijk er naar uit u te ontmoeten en uw verhaal te horen.

René Lemein