• a
  • a
  • a
U bent hier:  ›   ›  Dagelijks onderhoud
Volg ons op

Dagelijks onderhoud

Als woonstichting is Vryleve verantwoordelijk voor goede, degelijke woningen voor u en alle andere huurders. Wij onderhouden al onze woningen dan ook goed. Dit doen we bijvoorbeeld door regelmatig de buitenkant te schilderen en te zorgen voor goed werkende centrale verwarming. Ook door vloeren, trappen, liften en galerijen in woongebouwen – de zogenaamde  gemeenschappelijke ruimten heel en verlicht te houden.

Uw dagelijks onderhoud

Voor het dagelijkse onderhoud, in de wet 'huurdersonderhoud' genoemd, bent u als huurder zelf verantwoordelijk. Onder uw dagelijks onderhoud hoort onder andere het witten, sausen, behangen en schilderen binnenshuis en het bijvullen van de c.v.-installatie. Een volledige lijst is opgenomen in het Besluit Kleine Herstellingen  (8 april 2003), dat hoort bij artikel 240 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek.

Voor mensen die niet zo handig zijn of geen tijd hebben voor het dagelijks onderhoud in huis, is het servicefonds huurdersonderhoud opgericht. Voor € 4,17 per maand (prijspeil 2023) bent u ervan verzekerd dat ook kleine klussen in uw woning goed worden uitgevoerd. U kunt lid worden van het Glasfonds voor € 1,22 per maand (prijspeil 2023). Al het binnen- en buitenglas vervangen wij dan in geval van glasbreuk.

Niet verplicht maar wel verwacht dagelijks onderhoud

Het schoonmaken in uw woning staat niet in de lijst. U bepaalt namelijk zelf hoe en hoe vaak u douche en toilet sopt, stofzuigt, stof afneemt en dweilt in huis. Zo bepaalt u uw eigen woonmilieu binnenshuis.

Wel vragen wij u regelmatig te luchten en te ventileren. Naast schoon wordt uw binnenmilieu dan ook gezond, want u voert vochtige lucht af. Schimmels krijgen zo minder kans om te groeien. Wij verwachten van u dat u uw toegangspad – of de galerij of het portaal als u in een appartement woont – doorgankelijk houdt.

Klik hier voor tips uw huis en tuin tegen vorst in de winter.

* Check waterleidingen in onverwarmde kamers en de kelderkast. Een simpele isolatiebuis kan veel schade en kosten voorkomen.

* Zet de thermostaatkranen niet helemaal dicht. Het vorstsymbooltje is er niet voor niets. Is er geen verwarming in een kamer maar wel water? Zet dan de binnendeuren open.

* Bent u een paar dagen weg van huis? Zet de thermostaat dan op 15 graden en in geen geval  helemaal uit. De kosten voor het verwarmen van een leeg huis vallen in het niet bij de schade door een gebarsten waterleiding.

* Heeft u een buitenkraantje? Tap deze op tijd af. Meestal zit het tapkraantje bij de watermeter. Draai de buitenkraan open en laat hem open staan. Controleer meteen de hoofdkraan van het water: kan die nog soepel dicht? Leg ook de tuinslang binnen, want ook die scheurt door het uitzettende water.

* Is de waterleiding toch bevroren? Gebruik een föhn om de leiding te ontdooien.

* Bescherm vorstgevoelige planten met een laagje bladeren, noppenfolie of potaarde.

* Zorg ervoor dat er geen water in aardenwerk potten in de tuin staat. Anders vriezen de potten kapot. Leg er houtjes onder, zodat het vocht via het drainage-gat weg kan.

* Heeft u een konijn of andere dieren in een buitenhok? Hang een doek of zeil over de kooi en zorg voor extra stro. Haalt u de dieren naar binnen, doe dat in een onverwarmde ruimte, bijvoorbeeld de schuur of berging. Het diertje krijgt het door zijn wintervacht anders veel te warm.

Dagelijks onderhoud tuin

U huurt een woning van Vryleve. De kans is groot dat daarbij een tuin hoort. Net als het dagelijks onderhoud van het huis is ook het onderhoud van de tuin een plicht die voortvloeit uit de huurovereenkomst. Houdt bij de inrichting van uw tuin rekening met het dagelijks onderhoud van uw tuin.

Uw tuin maakt verzorgde indruk

Wij verwachten van u dat u de tuin, het eventuele erf, oprit en erfafscheiding zodanig onderhoudt dat ze een verzorgde indruk maken. Dit is een verplichting die in het Besluit Kleine Herstellingen genoemd wordt. Wij staan niet toe dat een voertuig of vaartuig in de voortuin van een woning gestald wordt. De voortuin dient als siertuin bij de woning. Dit geldt ook voor een gemeenschappelijke (voor)tuin bij een appartementengebouw.

Onderhoud tuin

Meestal is de tuin aangelegd als u in de woning komt wonen en verandert u deze in de loop van de tijd. Uw verplichte onderhoud bestaat uit:

  • Het regelmatig maaien van het gras;
  • Het regelmatig verwijderen van onkruid in de tuin en tussen de tegels van oprit, toegangspaden en terrassen;
  • Het vervangen van gebroken tegels;
  • Het regelmatig snoeien van heggen, hagen en opschietende bomen;
  • Het vervangen van beplanting die is doodgegaan;
  • Het vervangen van kapotte planken of segmenten van houten erfafscheidingen, het rechtzetten en recht houden van houten erfafscheidingen;
  • Als de erfafscheidingen zijn geverfd of gebeitst: erfafscheidingen regelmatig verven of beitsen.

Bij een verzorgde indruk vindt Vryleve ook passen:

  • Vegen en afvoeren van afgevallen blad van bomen en struiken. In de herfst zet de gemeente Zevenaar op veel plekken in ons werkgebied speciaal daarvoor grote verzamelkorven neer;
  • Het weghalen van klimop van gevels. U voorkomt zo ook beschadiging van de voegen van huis en berging;

 

Achterpaden en trottoirs

De achterpaden grenzend aan uw achtertuin dienen veilig en toegankelijk te zijn. Om dit mogelijk te maken, vragen wij van u:

  • Regelmatig zwerfvuil weg te halen;
  • Overhangende takken weg te knippen of te zagen;
  • Gangbaar houden van het achterpad. Dit betekent dat het achterpad niet gebruikt mag worden voor het stallen van spullen.

Daarnaast vragen wij het trottoir voor uw voortuin en eventueel naast uw zijtuin regelmatig te vegen. Verder onderhoud van het trottoir is voor rekening van de gemeente Zevenaar. Ziet u kapotte tegels en storing aan openbare verlichting? Wij vragen u vriendelijk dit te melden bij de gemeente Zevenaar via 0316-595 111 of te melden aan de gemeente zevenaar.

 

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen over uw tuinonderhoud, het aanleggen van uw tuin? Of heeft u – zelf of samen met buren - ideeën over inrichting van het groen en de paden rondom uw huis? Meldt dit bij ons, via info@vryleve.nl of via telefoonnummer 0316-543741. Wij denken graag met u mee.